Van zaterdag 14 tot en met zondag 29 oktober staat water centraal tijdens de ‘Week van Ons Water’. In samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom en de bibliotheek hebben Johanna en Marja van Andel een kunstwerk gemaakt, die de impact van ons menselijk handelen op ons oppervlakte- en drinkwater visualiseert.
Om veel informatie te kunnen verwerken hebben we QR codes verwerkt. De links met de informatie kun je hier vinden.
Links:
Speciaal voor alle kinderen!
1. Heb je het spijkerbroekje gezien? Wist je dat bij het maken van 1 spijkerbroek je 200 dagen kunt douchen (6 minuten per dag)!
Om een spijkerbroek te laten maken is zo veel water nodig dat er bijna geen water meer overblijft voor mensen die daar wonen. Er wordt veel land gebruikt om een belangrijk ingrediënt voor mij te laten groeien, namelijk katoen. En schadelijke stoffen worden gebruikt om de broek een kleur te geven, wat slecht is voor het milieu. Maar het zorg er ook voor dat jij niet in je onderbroek staat : )
Scan de QR-code op de spijkerbroek voor nog meer weetjes.
2. Wat ben ik? Een deel van mij is verwerkt in het kunstwerk.
Antwoord: plastic of plastic flesje! Plastic is een handig materiaal met veel goede eigenschappen. Maar omdat er te veel van wordt gemaakt, mensen soms niet goed opletten hoe ze het gebruiken, en niet al het plastic wordt hergebruikt, belandt er vaak plastic in de natuur. Omdat het bijna niet wordt beïnvloed door dingen van buitenaf kan wel een heel leven lang meegaan! Wist je dat 80% van al het rondslingerende afval bestaat uit plastic? De meeste van dat afval komt van kant-en-klaarmaaltijden en drankjes. Het is dus belangrijk dat we minder plastic gaan gebruiken. Een drinkpakje zoals je in het kunstwerk ziet bestaat vaak uit drie materialen; karton, kunststof en aluminium. Hier zit geen statiegeld op en het kost meer moeite om te recyclen.
Tip: Gebruik een fles die je kunt hergebruiken en neem deze bijvoorbeeld mee naar school.
3. Heb je weleens gehoord van PFAS? Het zijn stoffen die tegen heel warm kunnen én super glad zijn, wat ze ideaal maakt voor heel veel dingen die wij maken. Nu je dit weet, kun je bedenken waar PFAS allemaal in zit?
Antwoord: 4 in alles wat hierboven staat. Bizar toch om te beseffen dat wij ook PFAS in ons lichaam hebben?! PFAS wordt niet afgebroken, waardoor het ook in ons eten en drinken zit. Het wordt niet voor niks Forever Chemical genoemd (dit betekent: eeuwige chemische stof). Meer weten over deze giftige stoffen? Bekijk dit filmpje.
4. Weet jij welke kleur blauwalg heeft?
Antwoord: Groen. In het kunstwerk, onder het ‘water’ zie je een groene lap hangen dat blauwalg voorstelt. Blauwalg is dus niet blauw maar groenig. Het is een bacterie in het water die ziekte kan veroorzaken bij mensen en dieren. Ga niet zwemmen in water met blauwalg om niet ziek te worden.
Wist jij dat eendjes voeren er voor zorgt dat er meer blauwalg in het water komt? Daarom is het advies om geen brood of ander eten aan de eendjes te geven. Meer weten over algen? Kijk dan dit filmpje van Schooltv.
5. Vishaakjes! Zie je ze hangen? De dobbertjes en de vishaakjes? Dierenambulances hebben vaak te maken met dieren die slachtoffer zijn van achtergelaten vissersafval. Vogels, maar ook andere dieren, komen vreselijk klem te zitten in visdraad of raken erg gewond door een gemene vishaak. Soms zo erg dat ze dood gaan. Ruim daarom altijd je visspullen netjes op en voorkom dierenleed.
6. Wil je meer weten over water? Klokhuis heeft hier een hele special over gemaakt.
© 2023. De Visie van Johanna.
Website door dit is vinz.
Geef de wereld meer kleur Sluiten