
Met een groeiende zorgvraag en een tekort aan zorgpersoneel, is het een geruststellende gedachte dat we in deze moderne tijd gebruik kunnen maken van digitale middelen zoals e-health, robots, track and trace systemen. Deze technologieën bieden een waardevolle ondersteuning en verlichting voor het personeel, waardoor er meer tijd vrijkomt om te richten op de essentie: het leveren van zorg.
Om de zorgvraag beter te kunnen bepalen kan het gebruik van een digitale vragenlijst uitkomst bieden. Het is dan ook niet verrassend dat leveranciers van medische hulpmiddelen zoals incontinentiemateriaal, vaak gebruik maken van deze lijsten om de behoeften van patiënten in kaart te brengen.
“Hoe vaak gaat u naar het toilet? Hoeveel urine verliest u? Druppels, scheutjes of een hele plas. Kunt u het toilet halen? En hoeveel drinkt u per 24 uur?”
Wanneer alle vragen zijn beantwoord dan komt er een getal uit met meestal een decimale achter de komma. Je hebt recht op bijvoorbeeld 1.4 luier per dag. Hoe ga je dat dan doen? Verdeel je 3 luiers over twee dagen? Wacht je hebt nog niet eens recht op 3 hele. Pff, lastig hoor.
Bureaucratische processen en regelgeving zijn belangrijker geworden dan het luisteren naar wat de patiënt nodig heeft. Maar gelukkig zorgt marktwerking en kostendruk ervoor dat leveranciers van medische hulpmiddelen gedwongen zijn om concurrerend te zijn. Dit betekent dat patiënten geen genoegen hoeven te nemen met half open gescheurde verpakkingen, waarin ze slechts 1,4 luier per dag kunnen gebruiken. In plaats daarvan worden ze nu voorzien van goed gevulde dozen die langer dan drie maanden meegaan, en dat allemaal zonder extra kosten. Met als gevolg, volle huizen en veel verspilling.
Niet erg duurzaam.
© 2023. De Visie van Johanna.
Website door dit is vinz.
Geef de wereld meer kleur Sluiten