Verspilling in de apotheek; Het groene contract 

De eerste keer dat ik duurzaamheid op de werkvloer introduceerde, was jaren geleden. Toen heb ik papierverspilling aangepakt met het zelfbedachte Groene Contract, waarbij digitalisering werd ingezet om papierverbruik te verminderen. Hoe werkt dat? Patiënten tekenen aan de balie een ‘contract’, waarbij ze afstand doen van papieren bijsluiters en actueel medicatie overzichten.

Ter plekke wordt een persoonlijk online account aangemaakt zodat het duidelijk is dat de patiënt in kwestie de bijsluiters en actueel medicatie overzichten (amo’s) ten allen tijden digitaal op zak hebben. Want we zijn als apotheek toch verplicht om deze mee te geven.

Tijdens mijn studie als Farmaceutisch Consulent ben ik voor mijn scriptie in de wonderlijke wereld van e-health gedoken. Technologie kan ons ondersteunen, helpen zorg te verbeteren. Maar het kan dus ook ingezet worden om verspilling te verminderen.

Met het Groen Contract samen met het starten van digitaal recept vanuit Pharmapartners en digitaal factureren hebben we het papierverbruik met > 60% weten te reduceren. En dat kan nog veel beter. Want het Groen Contract is een paar maanden voor de coronatijd gestart en heeft toen een tijd stil gelegen. Dit jaar heb ik het weer opgepakt en ik ben het nu actief aan het promoten onder alle patiënten met een persoonlijk online account. Dit project heeft geleid tot een nominatie voor ‘Beste Duurzaam Zorgidee 2021’ vanuit de Green Deal. Iets waar ik heel trots op ben.

De veranderende rol van de apothekersassistent

Buiten duurzaamheid is ook communicatie steeds belangrijker geworden in de openbare apotheek. De afgelopen 15 jaar is het apotheeklandschap drastisch aan het veranderen. Het steeds veranderende beleid vanuit zorgverzekeraars stelt de mentale veerkracht van de apothekersassistent op de proef. Gelukkig hebben jullie als vakmensen het vermogen om oplossingsgericht te werken. Daar zit jullie kracht!

Oplossingsgericht werken betekent niet dat jullie altijd een oplossing voor een probleem moeten vinden. Challenge: Luister heel goed naar wat mensen écht zeggen en laat eens een stilte vallen. Kijken wat er dan gebeurd. Ik kijk uit naar jullie ervaringen! 

Meer weten over de apotheek van de toekomst en mijn visie op een duurzame toekomst? Meld je nu aan voor de kleurrijkste nieuwsbrief! https://www.devisievanjohanna.com (scroll naar beneden en klik op aanmelden)