
Deze foto hoort bij de video ‘My first Little footprint’ van kunstenares Maria Koijck. Deze video is een concreet voorbeeld van wat kunst kan betekenen in de duurzaamheidstransitie. Er zijn creatieve denkers nodig, zoals kunstenaars, om moeilijke thema’s zichtbaar te maken.
“Kunst kan bijdragen aan de bewustwording op het gebied van klimaatverandering in alle facetten. Commercials, advertenties, foto’s, kleding, dans, muziek zijn allemaal kunstvormen. Daar kan je niet om heen. De creatieve industrie is enorm groot en dat is dé manier om mensen bewust te maken.” Aldus Petra Kwaadgras, illustrator en kunstenaar.
“Als illustrator ben ik niet veel bezig met thema’s zoals duurzaamheid en klimaatverandering omdat ik geen vrij werk maak. Dan ga ik aan de slag met een opdracht die mij gegeven wordt. Als vrij kunstenaar heb ik dat een stuk meer. Bij de expositie ‘bruut natuur’ bleek dat iedere kunstenaar op verschillende manieren naar dit onderwerp kijkt. Voor mijn werk vond ik het interessant om gebruik te maken van elementen uit de natuur. Zo heb ik bijvoorbeeld objecten in de natuur gezet en die gefotografeerd.”
Peter is coördinator Horeca en ‘chef’ duurzaamheid van poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoom. Zij zijn dit jaar genomineerd als meest duurzame podium van Nederland. In het begin hebben ze met het shift-to-green-project, in samenwerking met een kunstenares uit Eindhoven biobased muntjes gemaakt.
“Sommige dingen hebben tijd nodig om te integreren. We hebben vooral voor een nieuwe cultuur gezorgd binnen de organisatie zodat iedereen hier bij alles wat wij nieuw doen of bestellen nadenkt over duurzaamheid. En dat moet je vooral continueren en zorgen dat je dat altijd blijft doen.”
Sinds 2019 hebben de biobased muntjes plaatsgemaakt voor het duurzamere pinonly beleid, is een groot deel van de verlichting LED, de dranktrays van aardappelzetmail en maken ze alleen nog maar schoon met biobased schoonmaakmiddel. .
“Als poppodium proberen we duurzaamheid te zijn zonder bezoekers duurzaamheid op te dragen. We proberen het toe te voegen in de toepasbaarheid dat iedereen die dat wilt zich daarin kunnen verdiepen en voor diegene die dat niet willen gewoon een feestje kunnen houden.”
Addy is kunstenaar. Bij haar komt kunst binnen door datgeen wat zij dagelijks beleeft, wat haar raakt en wat weer terugkomt in haar zorgen voor het klimaat. Haar studie ‘interieurvormgeving’ bracht bij haar een weerstand omdat er zoveel materialen nodig zijn om een nieuwe interieur opnieuw in te richten. Dat kan anders. En dat is dan ook de reden dat zij alleen gebruik maakt van ‘afval’ in haar kunstwerken.
“Duurzaamheid speelt een hele grote rol in mijn werk. Ik promoot hergebruik, dit geeft mogelijkheden en daar kan je ook origineel in zijn. In plaats van materialen aan te schaffen kunt je op straat zoveel afgedankt materiaal vinden. Het materiaal bepaald hoe mijn werk eruit komt te zien en dat is vaak een uitdaging. Ik gebruik alleen materiaal wat om ons heen beweegt, vervuild. Door kunst op deze manier te maken hoop ik dat het mensen triggert en dat ze meer stil gaan staan bij thema’s zoals milieu, het vrouw zijn of discriminatie.” aldus Addy
© 2023. De Visie van Johanna.
Website door dit is vinz.
Geef de wereld meer kleur Sluiten