Verspilling in de apotheek – Verspilling van duizenden euro’s in 1 doos

Hanneke van Andel – van Diepeningen heeft ruim 14 jaar ervaring in de openbare apotheek. Sinds 2008 werkt zij bij apotheek de Poort, later ook apotheek de Grebbe in Bergen op Zoom. Eerst als stagiaire, vervolgens als apothekersassistente, later als farmaceutisch consulent. Sinds dit jaar is zij voor zichzelf begonnen als consulent duurzaamheid in de farmacie en helpt zij apotheken bij het zoeken van duurzame oplossingen, het aangaan van samenwerkingen en het verbeteren van de interne en externe communicatie. 

Mijn eerste groene stappen begon ik te zetten, en dat is heel cliché, met het krijgen van mijn meisjes. Eerst pakte ik mijn voeding aan, vervolgens ging ik naast mijn baan in de apotheek vrijwilligerswerk doen bij verschillende organisaties die opkwamen voor dierenwelzijn, klimaatverandering en duurzaamheid.

Met deze bak aan ervaring heb ik zoveel kennis en inside informatie gekregen, dat ik de wereld anders ben gaan zien. Aan de ene kant zie ik in welke bijzondere situatie wij in zitten. Een planeet waar zoveel leven mogelijk is, die zelfvoorzienend is, waarin alles wordt gerecycled, zelf het hardste materiaal. En aan de andere kant onze overconsumptie en de manier waarop we heel makkelijk dingen weggooien. Zelfs water en voedsel! Waarom gooien we zoveel voedsel weg?

Wij mensen blinken uit in het ontwikkelen van hoogwaardige materialen, denk aan plastics. Daarmee maken we producten die een leven lang mee gaan. Maar wat doen we? We gebruiken het een aantal keer en gooien het daarna weg. Gewoon omdat het kan.

Neem nu bovenstaande foto. Hierop zien we prachtige, hoogwaardige hulpmiddelen, ongebruikt en over de datum. De weggooi maatschappij gevangen in 1 beeld. Deze foto illustreert een verouderd systeem die niet meer thuis hoort in een wereld die moet verduurzamen.

En dat in een tijd waar verscheidene bedrijven abonnementen aanbieden waarmee je heel gemakkelijk een product tijdelijk kunt pauzeren of stoppen en weer kunt herstarten. Wanneer jij dat wil, met 1 druk op de knop. Makkelijker kan niet!

Waarom zou dit ook niet kunnen bij verbandmiddelen, diabetes- of incontinentiemateriaal?

Met mijn werk wil ik mensen aan het denken zetten, inspireren en aanzetten tot actie. Ook ben ik altijd op zoek naar feedback van anderen. Wat zijn jullie ervaringen, frustraties of successen op het gebied van duurzaamheid, op jullie werk of thuis.

Om daar achter te komen heb ik voor jullie een stelling en een challenge.

Stelling:

We leven in een weggooi maatschappij en moeten leren leven met minder.

Challenge:

Wat heb ik nu echt nodig? Probeer in deze twee maanden bij alles wat je wilt kopen na te gaan of je het wel écht nodig hebt? Heb je het niet nodig? Laat het dan liggen. Simpel! Of toch niet? Ik kijk uit naar jullie reacties.

Mijn columns voor UA