Wat wij willen is niet altijd wat we nodig hebben.

Het heeft 200.000 jaar geduurd voor ons om tot 1 miljard mensen te komen, slechts 200 jaar om te komen tot 7 miljard! Om hier een voorstelling van te kunnen maken is dit filmpje van American Museum of Natural History die de ontwikkeling van de mens door tijd mooi in kaart heeft weten te brengen.

Met zoveel mensen en vooral gedomesticeerde niet-menselijke dieren op dit hele klein stukje aarde 🎶  zullen wij ons leven op een bepaalde manier moeten inrichten dat het voor ons leefbaar blijft maar ook voor onze toekomstige generatie. Daarmee bedoel ik dat er voor iedereen voldoende voedsel, fatsoenlijk drinkwater, sanitaire voorziening, onderwijs, sociale veiligheid en voldoende geld om te besteden is. En dat zijn slechts een paar voorbeeld van onderwerpen waar wij misschien niet direct aan denken als we iets willen maar wel nodig hebben om een goed leven te kunnen leiden.  

Op dit moment maken wij nog steeds gebruik van een economisch systeem dat puur is gericht op groei, dat altijd ten kosten gaat van iemand of iets anders. Een goed voorbeeld van dit systeem zien we in dit filmpje: ‘The real price of cheap medicines’. De makers van Zembla laten zien dat de farmaceutische gigant Aurobindo alles op alles zet om deze groei te kunnen realiseren. Dat dit ten koste gaat van de lokale bevolking, niet menselijke dieren en de aarde dat zal ze een worst wezen. Ze worden hierin gesteund door de zorgverzekeraars die hiervoor hun ogen sluiten en weigeren hun beleid aan te passen. Maar ik durf te zeggen dat er groen licht is aan het einde van de tunnel. We zitten in een transitie naar een circulaire economie, met de planeet en al zijn bewoners als uitgangspunt. Met steeds meer initiatieven die openstaan voor ideeën om Nederland duurzamer te maken. Dus voor alle duurzame ondernemers en andere burgers die lekker groen willen doen; Kijk eens op de site van het Versnellingshuis Nederland Circulair om mee te doen met ‘De Week van de Circulaire Economie’. Of ben jij een duurzame zorgprofessional met een idee dan is de website van futureproof.community wellicht iets voor jou.

‘Keuzes die wij maken hebben effect op de toekomst van onze soort en al het leven op aarde.’ (American Museum of Natural History) Het gaat er niet om hoe je de wereld een stukje groener maakt. Doe het op je eigen manier, dan gaat de rest vanzelf.